internet-srbija.com
Odabrali ste
Odabrali ste

Vaša korpa je trenutno prazna.

Pristup nalogu

Izgubljena lozinka?
Zaboravili ste korisničko ime?
Još nemate nalog? Registracija

Da li mi treba običan sajt ili CMS?? Štampa

          Veliki broj ljudi koji pročitaju ovo pitanje čitaju odgovor samo zato što ih zbunjuje ova skraćenica (Content Management System). Nije ni mnogo bitno šta je to ako ne znate (uvek imate opciju da u google-u otkucate "cms definition"), osim da znate da je to bitno. U današnje vreme običan sajt (ili HTML sajt, ili...) vam treba u slučaju kada vam je dovoljna samo jedna strana (ili par) na vašoj internet lokaciji.

          E, da ne zaboravim, da bi ste se uopšte pojavili na internetu potrebno je da zakupite domen i hosting. U koliko hosting zakupite kod nas, do svog "običnog" sajta ili CMS sajta možete doći i za 0 (nula) dinara uz nešto vašeg uloženog vremena.

          U oba slučaja je potrebno da vam neko "uradi" dizajn. Dizajnera možete platiti ili možete izabrati neki od ponuđenih šablona koje opet možete koristiti za 0 (nula) dinara u koliko ste na našem hostingu.  Za sad vam još uvek nisam objasnio razlike.  

          Varijanta 1 (HTML): Dalje je potrebno da vam neko uradi obične HTML strane ili... Cena izrade obične HTML strane je oko 25€ (ima ponegde i za manje od 1000 din, ali budimo realni), pa u zavisnosti od broja strana koje vam trebaju pada i do 10-15€ ili čak i 10-15US$.  Znači da takav sajt od 50-tak strana košta od 500-900€. Nakon toga plaćate održavanje sajta, odnosno ako bilo koja informacija na nekoj od vaših strana zastari ili iz nekog drugog razloga treba da se promeni, plaćate najmanje 5€ po strani, uz poseban ugovor, kao važan klijent sa puno strana i redovnim zahtevima itd. ili uobičajenu cenu po započetom radnom satu. Taj proces zahteva da kontaktirate nas ili nekoga ko vam je napravio sajt, da dostavite promene, da sačekate da taj neko ima slobodnog vremena da sajt ažurira, uf... Da li se ovde možda gubi smisao korišćenja novih tehnologija??

          Varijanta 2 (CMS): I do CMS sajta možete doći opet za cenu od 0 dinara. Cena CMS sajta je kod nas od oko 400€ ako koristimo kao osnovu neki od gotovih open source softvera sa GP licencom (najčešća varijanta u poslednje vreme), pa ide od 1000 – 15000€ (i teži beskonačnosti) za posebne softvere rađene posebno po želji i meri korisnika. U svakom slučaju korisnik koji se odluči za CMS plaća istu cenu i za 50 i za 5000 strana, sam ih ažurira bez obzira gde se nalazi, uz računar vezan na internet nije bitno da li je u kancelariji, kod kuće ili u avionu, sve promene su istog trenutka vidljive svugde u svetu, bez dodatnih troškova za ažuriranja u smislu promene običnog teksta.
 
© 2008-2016 Agencija za Razvoj Interneta ARIN
VoIP Telefoniranje